מה קורה לילד שאבא שלו אומר לו – "אמא שלך לא מבינה שום דבר..." ? או לילד שאמא שלו אומרת לו – "אבא שלך חסר אחריות..."?
הורים רוצים טוב לילדיהם, ועם זאת בשל מצבי מצוקה או בהיסח הדעת יוצרים מציאות של נאמנות מפוצלת עבור ילדיהם. אין הכוונה למצב שכיח של ויכוח או אי-הסכמה בין הורים. חילוקי דעות בין הורים אינם מאיימים על ילדיהם כל עוד מתקיים דיאלוג המתבסס על קבלה וכבוד הדדי. אבל כשהורים עצמם לא מודעים לביקורת התוקפנית שלהם כלפי ההורה השני, הילד חווה עוינות ואלימות חבויה ונאלץ לפתח עמדה אוהדת או דוחה כלפי ההורה, ובעצם בכך לדחות חלק של עצמו. במצב הזה הילד לא פנוי להשקעת אנרגיה במשימות ההתפתחות והצמיחה התקינה שלו.
למעשה מתבקש מהילד המחוייב באופן מולד בנאמנות לשני הוריו, לדחות חלק של עצמו! כי הוא/היא מכילים בתוכם את "חוסר האחריות" שמיוחס להורה... בריאות נפשית תקינה ויציבה מתפתחת אצל ילד אשר שני הקולות בתוכו, המייצגים את שני הוריו, מבטאים איזושהי הרמוניה.
מה קורה לילד שהוריו נמצאים בקונפליקט עוין?
ילדים, שמתבקשים לצדד בהורה אחד כנגד ההורה השני, ניצבים במצב בלתי אפשרי ומסוכן: נאמנות מפוצלת. ילד לא צריך ולא יכול לבחור! זהו מצב הרסני שבו ביטוי של נאמנות להורה אחד מצריך בהכרח ביטוי של חוסר נאמנות להורה האחר, .
אפשר לראות סימנים של נאמנות מפוצלת אצל ילדים, כאשר הוריהם מבטאים ציפיות הפוכות, עוינות, וחוסר אמון ביניהם והם, הילדים, "נדרשים" באופן סמוי או גלוי לבטא את נאמנותם להורה אחד במחיר של נאמנותם להורה השני. נאמנות מפוצלת מהווה סדק רציני באמינות הבסיסית בין ההורים לילד, הבילבול של הילד שנוצר מחוסר יכולתו להשפיע ולחבר בין הוריו, והציפייה שיפצל את נאמנותו יכולים להוביל למתח אינטנסיבי. נאמנות מפוצלת נמצאה בבסיס ניסיונות התאבדות רבים והתאבדויות רבות
מושג המוזכר בימים אלו לרוב, 'ניכור הורי', בו הורה אחד מסית את הילד כנגד ההורה השני, מונע ממנו להיפגש עם הילד, ולמעשה נוצר מצב של התעללות נפשית. ניכור הורי מדגים באופן טרגי את הנאמנות המפוצלת שילדים נלכדים בה. אבל צריך לזכור שמצבים 'נורמליים' יומיומיים רבים מעמידים את הילדים בפוזיציה של הכרח לבחור גם אם לא באופן מודע... כשאבא באופן קבוע נוזף באמא בנוכחות הילדים על חוסר הסמכותיות שלה, או כשאמא אומרת לבתה בכעס – "את ממש כמו אבא שלך"...
כל אחד מאיתנו רוצה לעשות טוב, והכי טוב לילדים שלו.... ובכן, הכי טוב לילד = שמירה אדוקה על דימוי חיובי של שני הוריו בכל רגע ובכל זמן נתון: בהתייחס לעבר, להווה, ולעתיד.
עוד על כוח הנאמנות במשפחה, בקרוב.